Atesa la Llei Valenciana 10/2000, de 12 de desembre de Residus de la Comunitat Valenciana, que té com a objectiu establir el règim jurídic de la producció i gestió dels residus.

Atès que el Consorci de Residus, Àrea de Gestió 2, Zones X, XI, i XII és l’òrgan competent per a la gestió del Transport i Tractament dels residus dels municipis que l’integren, entre ells el de Guardamar de la Safor, en compliment de l’esmentada Llei Valenciana 10/2000 de 12 de desembre.

Atès que aquesta llei obliga als Ajuntaments a traslladar la gestió del tractament, valorització i eliminació dels residus a aquest òrgan.

Atès que és d’obligant compliment el Pla Zonal, segons la sentència del TSJCV de 19 de juny de 2007.

Atès que l’Ajuntament de Guardamar de la Safor ha complit en temps i forma la normativa de referència esmentada, el que ha suposat un increment de la taxa que han de pagar els ciutadans de Guardamar de la Safor, per al mateix servei que ja estava prestant l’Ajuntament.

Atès que el servei de gestió de residus sota el Consorci, va entrar obligatòriament en vigor a partir de l’1 de juliol de 2012 per als 93 municipis que el conformen, quedant a disposició d’aquest, el segon semestre de gestió del tractament dels residus, i vist que alguns municipis, com el de Gandia, no han complit amb les seues obligacions, usurpant les competències del Consorci i perjudicant a la resta de pobles, creant un greuge comparatiu i injust entre els mateixos Ajuntaments que formen part del Consorci.

Atès que la Diputació València està incomplint l’obligació legal que té com a entitat gestora de la recaptació, amb la negativa de passar els rebuts del COR del segon semestre del 2012 de l’Ajuntament de Gandia. Atès que la Generalitat Valenciana no ha complit amb les seus funcions, al no obligar a l’Ajuntament de Gandia a complir l’esmentada llei durant el 2012 i s’ha abstingut d’obligar a la Diputació de València a cobrar els rebuts corresponents al segon semestre del 2012, beneficant clarament a l’Ajuntament de Gandia, suposadament baix el ventall d’afavorir les sigles i el color polític d’aquest municipi.

Atès que aquest comportament de l’Ajuntament de Gandia, de la Diputació, i de la Generalitat, és del tot injust, ja que es perjudica i maltracta als ciutadans dels pobles que han complit la llei.

Es per això que proposem al plenari l’adopció dels següents acords:

1- Sol·licitar al Consorci de Residus, Àrea de Gestió 2, Zones X, XI, i XII que adopte una postura ferma en defensa dels municipis que han complit la llei, els ciutadans dels quals es veuen relegats a la condició de ciutadans de segona, fent complir la llei a l’ajuntament de Gandia.

2- En cas de no realitzar-se les actuacions reclamades als punts anteriors, l’Ajuntament de Guardamar de la Safor es reserva el dret de sol·licitar la baixa del consorci de Residus, Àrea de Gestió 2, Zones X, XI, i XII per a l’any 2014.

3.- Traslladar el present acord al consorci de Residus, àrea de gestió 2, Zones X, XI, i XII, a la diputació de València i a la Presidència de la Generalitat Valenciana